Family Farmhouse Kitchen in Stratford upon Avon

When a local couple bought an old farmhouse on the outskirts of Stratford-upon-Avon, they knew that the renovation process would be a labour of love to create the perfect rural home for their young family.

Extending the back of the property into the garden, they wanted to create a kitchen to provide a family friendly space for everyone to enjoy. The resulting rooms are a vision of light and glass with exposed beams, stunning vaulted ceiling and bifold doors which truly bring the outdoors into their beautiful home.

  • Dark grey Deco Callerton kitchen island with cup handles
  • Family farmhouse kitchen design in Stratford upon Avon
  • Kitchen island Silestone in farmhouse kitchen Stratford
  • Family farmhosue kitchen island with Silestone worktop and wooden table seating
  • Dark grey and white Callerton Deco kitchen design with brushed stainless steel cup handles
    • Large kitchen island in Silestone Blanco Norte
    • Mirror finish double oven and microwave
    • Callerton Deco kitchen design with deep pan drawers, induction hob and wok burner
    • Family Farmhouse Kitchen in Stratford upon Avon

      The new kitchen has been designed sympathetically to the age of the farmhouse. With contrasting Porcelain and Grey kitchen units and a Grey tiled floor to complement the light Silestone worktop, the kitchen opens effortlessly into sitting and living areas.

      “Colour scheme was very important to me”, says the client. “The original kitchen was orange and very dated, and it took us a little time to decide on the exact shade of grey to go for. Angela brought us sample panels to live with for a few days which was incredibly helpful, as the colours looked so different in the daylight to under artificial light at night.”

      As a family, they like to cook and entertain so the kitchen has been carefully designed in clear zones; a cooking zone with the sink, combi steam ovens, induction hob and a gas hob with wok burner, and a separate drinks zone by the wine fridge, filtered water tap and a narrow width additional dishwasher for cups and glasses. The main fridge is positioned centrally between the two zones, allowing easy access from either the cooking or social side of the kitchen.

      “I’d always wanted a kitchen island, it’s the perfect spot to sit and chat with friends while cooking.”

      With ample workspace and clearly defined living zones, there’s always space for all members of the family to be in the same room whether parents are preparing dinner or working at the laptop, or the children are playing or watching television. “We like to be together as a family, and the kitchen gives us lots of areas to sit and do. I feel a bit sorry for the rest of the house, it’s become a bit redundant.”

      The whole project was a real collaboration. “I’d spent time before we met with Angela and Jeremy putting together some ideas on Pinterest; it was a great way of showing them the kinds of things I liked, and how I wanted our new room to look and feel. Angela was brilliant, she had some fantastic ideas and really listened to what we wanted, and she never said no.”

      There are a host of clever storage solutions such as the vertical baking tray slots and the flush fold back doors of the butlers pantry with ample storage and a working area inside. As you would expect from such quality craftsmanship, the attention to detail is second to none, even the exposed plate racks are removable so you can slide them out to clean them.

      And the gadgetry doesn’t stop there. With a cool fresh fridge and VZUG combi steam oven, the family can enjoy the very best cooking results. “Steam cooking is really impressive. It’s so healthy, quick and easy, and the regenerate function doesn’t dry things out like a microwave oven would.”

      As well as the kitchen, Bower Willis also created the new utility room which features lots of practical storage space and a second fridge in a bright, functional working environment. A Belfast sink was on the clients wish list, as well as a laundry chute which brings laundry down from a concealed entrance on the upstairs landing, down into a mid height cupboard in the utility room - a first for both the client and Bower Willis Designs!

      To discuss your kitchen design project please call us on 01608 690 870.

      For further inspiration don’t miss our Facebook and instagram pages.

      Explore